Diktatorski kutak
TOTALITARNI ANARHIZAM
Otajstvo totalitarizma
  • Otajstvo totalitarizma i anarhija trojstva
    Duhovno-partijski bilten
Blog
utorak, ožujak 13, 2007

Danas ću vam, potaknut don Kaćunkovom optužbom marksističkog odgoja kao glavnog krivca za zločin u Ahmićima, ispričati jednu nevjerojatnu, ali istinitu priču. Glavni likovi su moj poznanik, katolički odgojen vjernik i ja marksistički odgojen ateist. Ne mogu reći da između nas dvojice vlada neko veliko prijateljstvo, ali kad se susretnemo, uvijek iz kurtoazije, izmijenimo nekoliko rečenica. Izvana mladić je kao i svaki drugi, uglađen, finih manira, budući pravnik, stup društva. Iznutra Hrvat, Hrvatina da budem precizniji, hadezeovac po knjižici, vjerski fanatik po opredjeljenju. Kad mu želim dići tlak, HDZ nazivam partijom. Bezobrazno povlačim paralele između njemu voljene stranke i omrznute mu komunističke partije. To njega jako razljuti pa mi odgovara ovako: "HDZ nije partija, niti stranka. HDZ je hrvatski državotvorni pokret. Na čelu tog pokreta bio je dr. Franjo… bla, bla, bla!"  Dobro je druže, budući pravniče, ohladi malo, pa nisam ti se u djecu dirnuo. Nisam još, ali uskoro ću baš tamo da te piknem.

Znajući da mi je drugar slab na religiju, jednako kao i na HDZ, odlučio sam mu postaviti jednostavno religijsko pitanje. Dobro, možda je pitanje koje mu namjeravam postaviti jednostavno za racionalnog čovjeka, ali ne zaboravite da se ovdje radi o hadezeovcu, još k tome religijskom fanatiku, Hercegovcu iz Ćitluka – zajebana kombinacija. Naći će se sitne duše i reći kako ja imam nešto protiv Hercegovaca , ali to nije istina. Naime, po majčinoj strani sam Hercegovac, Mostarac, potomak slavnih Knezovića, rmpalija sa velikom glavom…
S neskrivenom namjerom da ga kompletno izbacim iz takta pitam ga: "Kad bi ti Bog zapovjedio, kao što je svojevremeno zapovjedio Abrahamu, ubij svoje dijete da mi dokažeš vjernost. Što bi ti učinio, da li bi ubio svoje vlastito dijete?"

Budući pravnik – podcrtavam pravnik -  stup društva, hadezeovac po knjižici, vjerski fanatik po opredjeljenju razmišlja. Uhvatio je donju usnicu sa kažiprstom i palcem, duboko udahnuo i nakon kraćeg razmišljanja odgovorio: "Teško pitanje!" "Imaš pravo. Ipak Bog osobno to traži od tebe, a ne pijani fra Jozo. Mislim, nije da se i fra Jozi smije reći ne, ali ovdje je riječ, glavom i bradom, o Bogu", dolijevam ulje na vatru."Imaš pravo", kaže budući pravnik i kao iz topa ispali: "Ubio bih vlastito dijete!"

Kad sam iskazao zgražanje nad tom odlukom i rekao mu da Bog koji od mene traži da žrtvujem vlastito dijete nije moj Bog, moj poznanik odgovorio mi je ovako: "Pa dobro, ne moraš baš sve biblijske priče shvaćati doslovno!" Da je od bilo kog drugog bilo bi u redu, ali kad dolazi od majstora doslovnog tumačenja biblijskih priča onda je stvarno previše.

Mogao bi ja njega hipotetski postaviti u ekstremniju situaciju. Maknuti ga sa Trga bana Jelačića u 21. stoljeću i posaditi ga  negdje u Bosnu i Hercegovinu krajem prošlog stoljeća, odjenuti ga u vojničku odoru, dati mu pušku u ruke i staviti ga u neko selo puno neprijateljske djece, recimo, Ahmiće na primjer. Kad znam da bi ubio svoje dijete, bojim se pomisliti što bi učinio sa tuđom, neprijateljskom djecom.
Da podsjetim one koji su možda zaboravili, 16. travnja 1993. jedinice HVO-a  izvršile su pokolj nad 127 civila Bošnjaka u  selu Ahmići. Pokolj su izvršili "junaci" veoma sličnog načina razmišljanja kao i moj poznanik, a u džepu nisu imali partijsku knjižicu, već im je oko vrata visjela krunica.

Drug Kaćunko bi trebao znati da su njegov katolički i moj marksistički odgoj jako slični, jer u sebi sadrže opasnu komponentu - dogmu. Da ne bi bilo zabune, svaki dogmatski način razmišljanja je preduvjet za nerazumijevanje, netoleranciju, isključivost, mržnju… Samo što ja, nekim čudom, znam razlikovati dobro od zla. Moj marksistički odgoj dozvolio mi je da odgovore na životna pitanja tražim sam. Tako sam u osnovnoj i u prvom razredu srednje škole pohađao vjeronauk i upravo na toj moralnoj kušnji, odabiru između vlastitog djeteta i poslušnosti Bogu, odabrao ono za što sam smatrao da je najsvetije u ljudskom životu – ljubav prema bližnjima. Ta ista ljubav mi ne dozvoljava da ispred čovjeka postavim ikog drugog, a pogotovo ne takvog Boga. Izgleda da nekima od Kaćunkovih "đaka" to ne uspijeva. Što nije stvar kojoj se treba čuditi, ako znamo kakvi ih - ovdje u prvom redu ubrajam Kaćunka i njemu slične- vampiri, prerušeni u svećeničke mantije, odgajaju.
Bože! Sačuvaj nas onih koji te ljube više no bližnje svoje i spasio si nas od zla. Amen!

mokowski @ 19:07 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare