Diktatorski kutak
TOTALITARNI ANARHIZAM
Otajstvo totalitarizma
  • Otajstvo totalitarizma i anarhija trojstva
    Duhovno-partijski bilten
Blog
petak, kolovoz 11, 2006

Državu smo stvarali ponajprije za sebe i svoju djecu, a tek onda za sve ostale.

Josip Periša, član Glavnog odbora HVIDR-e u emisiji Fokus na HTV-u.

Kako inspirativna izjava, uistinu odiše plemenitošću. Obratite pažnju na redoslijed i prioritete koje je ovaj mladi gospodin postavio pred sebe kada je krenuo u borbu protiv mrskog okupatora - fantastično, dirljivo i iskreno do bola. Nakon takve izjave stvarno je suvišno razglabati o povlaštenom statusu pri upisu na fakultet djece hrvatskih branitelja, pa ZNA SE tko se borio za koga. Neki za sebe i svoju djecu, neki su vodili rovovsku bitku daleko od prve linije, a ulog su bile tvornice i dionice. Bilo je i onih koji su iskreno i u najboljoj namjeri krenuli braniti zemlju, ali ti naivci spadaju u onu bajku o Alisi i zemlji čuda. 

No, vratimo se mi novoj generaciji brucoša koji su se ove godine upisali na fakultete diljem naše drage zemlje. Spadali oni u povlaštene ili nepovlaštene, sasvim je svejedno. Svi će oni istim putem. Niti jedan od njih neće – u okvirima koje mu dopušta demokratsko društvo – podići svoj glas protiv neravnopravnosti koje vladaju  našim društvom, niti jedan neće sanjati bolje i pravednije društvo, niti jedan neće biti spreman da žrtvuje svoj status za opće dobro – jer tatica se borio u prvom redu za sebe i njega, a ne za tamo neke obespravljene neradnike. Stoga, stvarno ne vidim razliku između povlaštenih i nepovlaštenih studenata, meni su svi oni jednaki.


Ujedinit ćemo se oko smanjenja cijena u menzi – viče klasno osviješteni revolucionar i budući studentski heroj borbe za smanjenje cijena hamburgera i prženih krumpirića. U to ne sumnjam druže, glavno da je vaša guza sita, za ostalo ćemo lako. Niste vi badava more krvi prolili pa da vam tirani naplaćuju mini-pizzu pet kuna. Ujedinit ćemo se oko prava životinja – urla u megafon pobješnjela feministkinja, vodeći na lancu kolegu sa Filozofskog fakulteta prerušenog u janjeću kožu. Hoćete drugarice, znam da hoćete, stvarno je opravdana vaša borba, posebno u društvu koje najslabije članove tretira gore od ijedne životinje. Drugarice, kad smo već kod životinja i njihove sličnosti s obespravljenim ljudima, moram vam priznati, da mi se stvarno sviđaju vaše kožne tenisice napravljene u Tajvanu.

Od kada postoji naša mlada država studentski glas nije se čuo, studenti nemaju nikakav stav o društvu u kojem žive, ne bore se za bolje sutra svih, pogotovo onih koji su poniženi do te mjere da i svaki pas bolje živi od njih, a posebno se boje glavešina i ne govore im ono što ovi  ne bi voljeli čuti. Sloboda govora je očigledno pogubno djelovala na mladu hrvatsku inteligenciju. Ali, ipak ih treba razumjeti, veliki su ulozi u igri, vlastite guzice. Tko je lud da provocira i ponaša se buntovno prema državi koju su naši očevi stvorili za sebe i za nas, a tek poslije za sve druge. Nitko ne želi svoju poziciju dovesti u pitanje. Jer, danas sutra treba postati menadžer u nekoj korporaciji, a kakav bi to menadžer bio koji je u mladosti pokazivao svijest i sposobnost da misli svojom glavom, mimo propisanih pravila. Pred takvim ljudima je blistava budućnost. Oni su ti koji će uskoro voditi ovu državu, sjediti će u foteljama raznih odbora, postati respektabilni članovi neke od mnoštva političkih partija, biti će uspješni menadžeri i uživati u team buildingu negdje u nedirnutoj prirodi. Oni su ti koji će stvarati ovaj svijet boljim mjestom za sebe i za svoju djecu.

Takav siguran društveni status ne postiže se buntovništvom i bespoštednom borbom protiv vladajućih struktura. Jebeš ga, u borbi je uvijek glava na panju, a naše studente ne zanima glavurda u opasnosti, već oni traže neko toplo i sigurno mjesto gdje bi spremili svoju pametnu tikvu, a svima im je dobro poznato da je glavi najtoplije u guzici. Vratit će se opet šezdeset - osam - šezdeset... Moš' si mislit

mokowski @ 13:46 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare