Diktatorski kutak
TOTALITARNI ANARHIZAM
Otajstvo totalitarizma
  • Otajstvo totalitarizma i anarhija trojstva
    Duhovno-partijski bilten
Blog
utorak, listopad 17, 2006
“Tata, ko su to ustaše, a ko je Hitler” - pita mali Ante svog oca. Otac se zove Šime, krupnije je tjelesne građe, ljudina kao što bi se reklo, pošten, marljiv, pravi Hrvat, duša od čovjeka. Dobrodušni otac sa smiješkom odgovara svom znatiželjnom sinu: “Ustaše su bili Rvati, pravi Rvati sine moj, takih više nema. Ne ka ovi danas, izdajnici i plačipizde. Bili su to pravi judi, hrabri ka lavi, a jaki ka kamen bili ercegovački. Znaš sine, nismo mi oduvik imali samostalnu i nezavisnu Rvacku. Tribalo je puno srpske, komunjarske i ćifutske krvi prolit da dobijemo ovo šta imademo danas, slobodu sine, slobodu. O najvećem Rvatu Vranji san ti priča, e vidiš, prije Vranje su bili ustaše, tad je Vranjo bija u suprotnom taboru, ali mi mu oprostili, bija je mlad i blesav, a i sam se pokaja… Ma di san ono sta, mali nemoj me zajebavat i prekidat”. “Nisan ćaća ni a reka” - brani se mali Ante. “Muči i slušaj šta ti govorin” - upozori ga otac, te nastavi svoju priču: “Ustaše su se borili protiv partizanin, u prvom svitskom ratu…”. “Ćaća, nama ona iz povisti stalno govori da je to bija drugi svitski rat. Još nan kaže da su ustaše bili zločesti” - prekine mali Ante svog oca. “Tko kaže? Šta kaže?” - nervozno će Šime. “Kaki drugi svitski, nema ona blage, bija je prvi, a šta još kaže, da su bili zločesti? Jebat ću joj mater srpsku kad dođen u školu na informatorski sastanak” - uspizdio se Šime.

“Di san ono sta? E da, ustaše, tako je, tu san sta. Moj ćaća, a tvoj dida Stipan je bija ustaša, dobrovoljac, eroj, pravi čovik”. “A dida Mate?” - pobuni se mali Ante. “Ne spominji ga Isukrsta ti mali. Ni njega ni ikog drugog od te lude materine strane. To su sve komunjarski antikrišti, budale” - s neskrivenim bijesom će Šime. “Ustaše su virovali u Boga, jednog jedinog, a ne ka oni đavli partizani, ni vire, ni pameti, ni ljuckosti, vrag im sriću odnija. Borili su se ustaše za Rvatcku, za rvatckog čoeka i za katoličku viru. Osnovali su uz malu pomoć Hitlera, to je onaj barba šta si ga spominja, NDH Nezavisnu Državu Rvatsku. Triba je to biti pravi raj na zemlji, bez komunjara, ćifuta, cigana, šiptara, pedera i ostalog ljuckog šljama. A Hitler je bija pravi gospodin, australijanac, obrazovan, načitan, slikar, prava umjetnička duša. On ti je ka pravi vizionar tija sve ovo šta smo tili mi, samo na svjeckoj razini”. “Šta je onda bilo ćaća?” - nestrpljivo će sad ne više mali Ante, već mudriji i nakon očeve priče nadasve politički zreliji mladić. “Onda se dogodilo govno. Cili svit se urotija protiv take plemenite ideje. Napali nas rusovi, engleži, partizani… Ma napala nas sva stoka bilosvicka. Sve sami antikrišti sine moj. Pobilo nas, streljalo, moralo se bižat prid partizanin. Oni koji su imali sriće, pobigli vanka, ostali četeres i pet godin bili pod okupacijon. Eto sine, da znaš, i ti si se rodija na okupiranom teritoriju” - vidno uzrujan odgovara Šime.

Ne dopušta da mu sin vidi suzu u oku i nastavlja: “Četres i pet godin smo morali mučat. Nisi smija reč da si Rvat, nisi smija Cigana isprebijat, niti Srbinu kuću zapalit. Užas sine moj. Nisi smija pivat stare pisme ustaške, odma bi te zatvorilo, prava ditatura. Mali moj, nije to bilo ko danas, nije bila zajebancija, danas je demokracija, moš pivat Thompsona do mile volje, prije nisi smija disat ako si Rvat. Nisi se moga Bogu molit, ubilo bi te da te vidu u crkvu, ako te ne bi ubilo u prežun bi završija sigurno. Bilo je teško, moralo se preživit sine, tako san se ja upišao u komjunističku partiju, ali samo zato da bi je rušija iznutra. Bija san neka vrsta ilegalca, diverzanta. Nikad me nisu uspili pokorit ti ljudi čudnog imena, tirali me da olovku držim s tri prsta, ni mrtav, samo sa dva, cili život san drža olovku sa dva prsta, četnicima u inat. Cilu svoju komjunističku karijeru sam provea sa figon u džepu. Zna san da će se isplatit, da neće to dovika tako” - teška sjena pada mu preko naboranog lica dok govori o teškim godinama komunističke diktature.

“Pričaj mi pričaj ćaća” - navaljuje Ante. Šime brzo zaboravlja komunistički mrak, usne mu se razvlače u širok osmjeh: “Onda su došle devedesete, počeja je rat. Isti onaj rat koji nismo završili prije četres i pet godina. Vratile su se kući laste, sve najbolje od Rvata iz dijaspore vratilo se kući, ponovo si moga reć da si Rvat. Moga si radit šta si tija. Sine moj, kako je tvoj ćaća bija sretan tih godina. Radija san u Lori, znaš to ti je ova kasarna, tu u Splitu. Radili smo pokuse na štakorima, puštali struju kroz njih. Navečer bi se ponapijali pa izbacivali štakore iz stanova, u ovom stanu su prije nas živjeli štakori, znaš?”. “Tko su to štakori ćaća?” - pita sad već politički osviješten Ante. “Štakori su Srbi i komunjarski Rvati. Ne mislim na nas Rvate šta smo bili u partiji da bi je rušili iznutra, već na prave komunjare Rvate, one šta viruju u komunizam, ti luđaci viruju da je čovik nasta od majmuna, ti su još gori od srbočetnika koji u ništa ne viruju” - polako privodi kraju svoje predavanje Šime. Prije nego što ga stvarno završi, još nekoliko riječi će uputiti sinu: «Eto vidiš mali moj, tako nekako ti se sve to izdešavalo u rvatskoj povjesti. Da nije bilo ustaša i Hitlera, mi danas ne bi imali svoju Rvatsku državu, a ni mi ne bi stanovali u ovako lipom stanu». «Sve mi je jasno ćaća. Idem se sad vanka lipo igrat» - kaže intelektualno formiran mladić. Ode ispred zgrade, uzme kredu u ruke i napiše ovo…

Fotografirano u splitskom kvartu Plokite
mokowski @ 13:36 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare