Diktatorski kutak
TOTALITARNI ANARHIZAM
Otajstvo totalitarizma
  • Otajstvo totalitarizma i anarhija trojstva
    Duhovno-partijski bilten
Blog
ponedjeljak, siječanj 29, 2007

U prošli petak završen je Teološko-pastoralni tjedan koji se održavao u prostorijama Dječačkog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati. Tema ovog, 41. po redu okupljanja svećenika iz cijele Hrvatske, bila je "Kriza vrednota u današnjem hrvatskom društvu". Pošto sam naširoko poznat kao cinična osoba koja obožava razne oblike trasha, a pogotovo onog religijskog, iskoristio sam priliku i došao iz dosadnog Beča u Zagreb kako bi posjetio taj sajam šunda. Kod katolika ništa novo, nepregledna količina svakovrsnog smeća ukrašena nekim biblijskim motivima na kojima se može dobro zaraditi. Posebnu pozornost privukao mi je štand sa sličicama, bedževima, šalicama, kapama, naljepnicama i ostalim stvarima od iznimne važnosti za jednu prosječnu ovcu u božjem stadu. Taj štand je naoko isti kao i svaki drugi koji se taj tjedan nalazio u prostorijama Dječačkog sjemeništa, ali samo naoko.

Naime, o čemu se radi. Nisam mogao vjerovati svojim očima kad sam nabasao na štand gdje su skoro svi artikli obilježeni oznakama kvinsliške, fašističke NDH. Tražio sam religijski trash, a našao fašistički. Vjerujte mi, kad je riječ o religijskom trashu tu sam prvak svijeta, sve sam vidio svuda bio, od Lurdesa do Međugorja i natrag. Prošlo ljeto sam čak dva puta posjetio Međugorje, bio sam tri puta u zadnje dvije godine, sa takvom statistikom se ne može pohvaliti ni onaj najzadrtiji vjerski fanatik. Sad kad ste se upoznali sa mojim kvalifikacijama u domeni religijskog trasha, vrijeme je da se vratimo na onaj fašistički štand. Ne mogu vam opisati kakvo me oduševljenje spopalo. Taj intezitet, ta snaga kojom je moje tijelo podrhtalo može se mjeriti samo sa trenutkom kad sam u Međugorju nabasao na CD-shop u kojem na istoj polici možete naći "Domoljubne pjesme 2" sa slikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića na coveru, najnoviji album instrumentalno-četničko-vokalnog benda Riblja Čorba, a u sredini DVD sa naslovom "Living with Gospa". Sigurno se pitate kako je moguće da jednog anarhista oduševi fašistički štand u Dječačkom sjemeništu ili ustaško-četnička kombinacija u Međugorju? Odgovor je jednostavan, a ipak mnogima neshvatljiv, ponavljam još jednom - obožavatelj sam trasha i cinik.

 

Početnu tugu - koja me je obuzela slabom prodajom "Ekumenske trilogije", činjenicom da nitko ne kupuje "Kurosavin nemir svijeta", bezobzirnom prodajom - po nepristupačnim cijenama - Kristove muke (mjedeni Isus na križu, gipsani Isus prebijen leži na boku, drveni Isus nosi teški križ, Isusova kušnja u temperi na velikom platnu…) - zamijenila je euforija. Ne moram vam reći, ostatak vremena proveo sam na spomenutom štandu u društvu šarmantne prodavačice. Raspitivao sam se o cijenama, lamentirao o krizi vrednota u današnjem hrvatskom društvu, vrtio glavom na spomen onog Dikobraza i pomanjkanje slobode u današnjoj Hrvatskoj u kojoj nigdje, osim na svetim mjestima, ne možeš reći da si fašist, nećkao se ne bi li kupio pet majica sa logom Crne legije za svoje dečke u Frankfurtu… Dok sam se ja tako zabavljao, oznake Crne legije su išle kao grincajg na tržnici nedjeljom. Sa nekolicinom kupaca još jednom sam porazgovarao o trenutnom, katastrofalnom stanju duha nacije, požalio se da komunisti, Srbi, masoni, udbaši i ostala gamad i dalje vladaju našom voljenom Hrvatskom, prisjetio se boljih vremena kad su Srbi bili dobri jedino na vrbi, kad smo Ćifute koristili za ogrjev, a Cigane mlatili iz čista mira.

Kao što sam na početku spomenuo, tema ovog tjedna bila je "Kriza vrednota u današnjem hrvatskom društvu". Iako je svakom normalnom čovjeku jasno da za krizu vrednota nisu krive video igrice, pornići, internet, Marilyn Manson i ostali vrazi, oni koji zaslužuju najviše zasluge su vukovi maskirani u janjeću kožu koji se predstavljaju kao moralne vertikale ovog posrnulog društva, a istovremeno, sa katedri duha djeci, i ne samo njima, prodaju ustašku ideologiju. Takav zaključak samo potpomaže činjenica da niti jedan od 700 svećenika, koliko ih je došlo na tu manifestaciju, nije osjetio krizu i potrebu da reagira kad je prošao pored štanda na kojem se prodaje ustaška ikonografija. Sad, ili sam ja lud, ili je normalno na kilu Krista kupiti dvije kile fašističkih bedževa?
mokowski @ 09:13 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare