Diktatorski kutak
TOTALITARNI ANARHIZAM
Otajstvo totalitarizma
  • Otajstvo totalitarizma i anarhija trojstva
    Duhovno-partijski bilten
Blog
srijeda, travanj 20, 2011

Danas ću vam ispričati kako sam, kao desetogodišnjak, ne samo sudjelovao već bio mozak progona i deportacije Srba za vrijeme Domovinskog rata. Godinama sam šutio kao što šuti Bog kada mu se molitvom obraća hrvatski narod, ali nakon drakonskih zatvorskih kazni generalima Gotovini i Markaču, nakon posthumne presude predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, odlučio sam vam ispričati kako je zapravo bilo, a sve u svrhu aboliranja nepravedno osuđenih ljudi.  Dakle, ljeta gospodnjeg 1991.,  puno prije brijunskog sastanka, prije operacije Oluja, prije nego što je Gotovina postao simbol Domovinskog rata, odvijala se prava drama na zagrebačkoj periferiji. U utrobi glavnog grada, kao zloćudan tumor, rastao je jedan dječak. Bio je poremećen i na dobrom putu da izraste u bolesnog mladića sa zdravom diktatorskom ambicijom. Zvao se Mokowski i ovo je njegova (istinita) priča...

Završivši drugi razred osnovne škole obitelj se preselila. Zajebani kvart na istoku grada (Volovčica), zamijenili smo za šminkerski kvart na zapadnom dijelu (Jarun). S preseljenjem došlo je do meni mučne promjene škole. Sjećam se dandanas tjeskobe koju sam proživljavao čekajući s kolegom na školskom hodniku da budemo predstavljeni razredu. Kolega je bio nizak, debeo, neugledan i imao je špičaste uši kao doktor Spock. Zvao se Siniša Čuić i moram li spomenuti, valjda je svima iz opisa prepoznatljivo, bio je Srbin. Dok je moja malenkost stasom, glasom, uglađenošću i pravilnim ušima otkrivala kako se radi o pravom rasnom Hrvatu. Naravno u tom trenutku nisam znao da je Siniša Srbin, mada sam trebao naslutiti iz njegove neugledne pojave, jer da sam bio upoznat s tom činjenicom prvo bih mu odvalio jednu uglađenu purgersku šamarčinu vanjskim dijelom dlana, zatim bih ga pozvao na dvoboj džentlmenski ponudivši da sam izabere oružje. Takvi smo mi Hrvati, do bola civilizirani i uglađeni prema neprijatelju. No, kao što rekoh, jebi ga, nisam znao da je mali četnik.

Da skratim priču, ušli smo zajedno u razred. Kako smo ušli, tako sam ja automatski postao Stanlio, a Siniša Olio. Šta ti sve neće Srbin prirediti u afirmativnoj životnoj fazi. Do dana današnjeg mogu Srbima i previše oprostiti, ali da sam pred komadima iz novog razreda posto Stanlio, a bio sam predodređen za Joeya McIntyrea iz New Kidsa, to im ne mogu nikako oprostiti. Pa ljudi moji ja zbog Srbina nisam imao curu do prvog srednje, nijedna nije htjela furati, a kamoli brijati sa Stanliom. Glupe curice ne čitaju stripove, jer da čitaju mogao sam hladne duše postati Zagor, a Siniša Čiko. Pa ne bih se toliko bunio ni da sam postao Don Kihot od Manče, a Srbin moj Sancho Pansa, ali naravno glupe curice u trećem osnovne ne čitaju debele knjige. Ne, one čitaju „Ok“, skupljaju postere iz „Bravo“ magazina i gledaju blesave stare hollywoodske komedije o debelom i mršavom.

Najpopularniji frajer u razredu bio je dečko iz slavonske ravni, samoprozvani Tigar iz Nuštra. Kako zagrebačke puce padaju na došljake (o tome je fantastičan tekst svojevremeno napisao Veselko Tenžera) tako ni moje šulkolegice nisu ostajale imune na Tigrov razvučeni slavonski naglasak, pored kojeg moj topli horvatski kaj nije imao šanse. Prefrigani Purger smislio je pakleni plan i sprijateljio se s Tigrom računajući da će kao hijena dobiti njegove ostatke. Danima sam promatrao Tigra i učio njegove tehnike. Gledao sam ga kako hladne školske hodnike pretvara u toplu azijsku džunglu. Učio sam kako se uz vjetar, nečujno približava žrtvi. Krene, pa zastane i oslušne zrak. Zatim ponovo, ovaj put u većoj brzini, cijelo vrijeme ne ispuštajući plijen iz vida, grabi prema naprijed. Kad je siguran da između njega i žrtve više ne postoji mogućnost bijega hvata punu brzinu, isplažena jezika i bijelih iskeženih očnjaka dolazi tik pored žrtve i šlata je za dupe. Žrtva se crveni, hihoće i srnećim skokovima hita prema ženskom zahodu gdje nalazi spas od pomahnitale prugaste mačke iz Nuštra. Probao sam i ja jednom kopirati tu tehniku, ali sam popio dvije prave Bud Spencer šamarčine preko svojih pravilnih ušiju. U svoju obranu moram napomenuti kako se curice razvijaju puno brže od dječaka u toj dobi, a među nama govoreći, postoje indicije kako je ta koja me raspalila iz miješanog braka. Uslijed udarca popucale su mi ušne kosti i oblikovale se u karakteristično srpsko-spockovske. Kasnije sam zbog toga imao puno problema. Naime, zbog ušiju su smatrali da sam Srbin.

Kad netko misli da si neprijatelj ti moraš dodatno upregnuti i dokazati suprotno. Stoga sam ponovo smislio pakleni plan i iskoristio ljepuškastog, ali nadasve naivnog Tigra da mi pomogne u realizaciji. Sinišina obitelj živjela je u prizemlju Tigrove zgrade, a plan je bio svakodnevno nakon nastave dolaziti pod prozor i viriti kroz njega iliti špijunirati. Nadao sam se kako ćemo uhvatiti trofazne na djelu i zatim ih prijaviti nadležnim službama: prizivanje duhova, koprofilija, masturbacija, slušanje Riblje Čorbe, vudu magija, žderanje mesnih narezaka petkom, pederastija... Nadali smo se bilo čemu što nije u skladu s hrvatskim katoličkim duhom, uljudbom i ćudoređem, a sasvim je normalno za dementne Srbe. Otegnula se naša špijunska misija cijelo školsko tromjesečje bez ikakvih rezultata. Jednog dana, nakon školskih praznika, nastavnik nam je rekao kako je Siniša s obitelji odselio u Knin. Pogledao sam Tigra i značajno mu kimnuo glavom u stilu misija izvršena, oslobođeno prvih šezdeset stambenih kvadrata, a neprijatelj humano preseljen bez prekomjerne uporabe sile. Tigar mi je uzvratio mignuvši desnim okom (miganje lijevim bilo je rezervirano za komade) u stilu operacija udruženi zločinački pothvat je u pokretu. Ostalo je povijest...

mokowski @ 16:46 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare