Diktatorski kutak
TOTALITARNI ANARHIZAM
Otajstvo totalitarizma
  • Otajstvo totalitarizma i anarhija trojstva
    Duhovno-partijski bilten
Blog
četvrtak, lipanj 29, 2006

«Draga djeco, hvala vam što ste se odazvali mom pozivu. Molite, molite, molite.»

      Glasi poruka koju je Gospa na 25. obljetnicu ukazanja dala Ivanki Ivanković – Elez. Jednoj od šestero vidjelaca, kojima se 7. svibnja 1985. godine Gospa ukazala prvi put. Djeca su se bogami odazvala. Bilo je na tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta, a molilo se na svim poznatim i manje poznatim svjetskim jezicima.
      Krkale su se pljeskavice i ćevapčići, sveta vodica je dosegla astronomsku cijenu, naljepnice s Gospinim likom prodavale su se kao lude, privjesci za ključeve planuli su u rekordnom roku, tražila se krunica više, a pansioni su bili puni. Mnoštvo drangulija koji vjeru znače prodali su se tog vikenda u Međugorju. Ukratko, bilo je svega i svačega. Upriličena je vrhunska predstava koje se ne bi posramila niti čuvena putujuća družina «Moira Orfei».
      Pentralo se po brdu ukazanja, neki su išli na dvije noge, dok su pravovjerni hard-core vjernici plazili četveronoške – dvije noge loše, četiri noge dobre. Sad, ili sam ja lud ili su ovi što gmižu pametni. Naime, smatram da se do Boga ne dolazi četveronoške, već uspravne kičme i visoko podignuta čela. Ako zdrav čovjek hoda kao pas jedino može stići pred doktora s bolovima u koljenima ili u gorem slučaju pred psihijatra u nekoj bolnici za duševno oboljele.
      Ali, naša draga Gospa ne dijeli moje mišljenje. Ona se uredno zahvalila dragoj dječici i pozvala ih na molitvu, odaslavši im dubokoumnu poruku intelektualno zahtjevnog sadržaja. Možda sam isuviše kritičan prema Majci Božjoj, ali razlog tome je što sam od nje ipak očekivao više, a ne stupidne izjave kakve se mogu čuti sa svakog crkvenog oltara.
      Djevici Mariji ne smeta niti miris ćevapa, niti smrad prevare dok se prodaje sveta vodica, niti vonj ustajalog znoja koji se cijedi s oznojenih tijela njezinih vjernika dok kao psi gmižu uz brdo, niti joj smetaju tri ustašoidna kuma koji trešte s piratski cd-a koji se prodaju u obližnjim cd shopovima, njoj jednostavno ništa od cijelog tog cirkusa ne smeta. Naprotiv, ona uživa u cijeloj predstavi koja je postavljena samo njoj u čast. Kao kakva srednjovjekovna kraljica naslađuje se na muci i gluposti svojih podanika.
      «Molite, molite, molite.», poručuje nam naša kraljica. Jebote kakva duboka poruka. Umjesto da pruži ruku čovjeku koji se pretvorio u čovjekova najboljeg četveronožnog prijatelja i kaže mu da ustane, da se ne ponižava pred njom – ona se zahvaljuje dragim štencima što su se odazvali njezinom pozivu. Umjesto da gnjevno zagrmi i zatraži da ju se prestane prodavati kao kurvu nalijepljenu na sve što se može dobro unovčiti – ona nas poziva da molimo, molimo i samo molimo. Umjesto da je zaslijepe sva ta silna neonska svijetla dućana, kafića i restorana – ona uzvikuje: «Viva Las Međugorje!».


Dvije noge loše, četiri noge dobre

mokowski @ 11:40 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare